De Schapendoes

Dayka drijft de schapen
Dayka als schapenhoeder

Wij fokken al meer dan 10 jaar schapendoezen en vinden het belangrijk dat het ras behouden blijft als werkhond. Of dat nu bij de schapen is of samen met de baas behendigheid doen is niet zo belangrijk, maar de werklust is een onderdeel van de charme van de schapendoes.
De does is een vrolijke, werklustige en attente hond. Ze zijn graag bij de baas en bezitten nog steeds de eigenschappen van een herdershond. Het is wel een zelfstandige hond, ze kunnen prima gehoorzamen, maar het zijn geen slaafse honden. Ze willen graag het nut inzien van een commando, anders kunnen ze besluiten dat andere zaken belangrijker zijn.

Rasbeschrijving van de schapendoes

De rasbeschrijving volgens de standaard van de F.C.I.:

Yindi slalom
Yindi als behendigheidsdoes

Gebruik
Herdershond, gezinshond. In het verleden was de Schapendoes een echte herdershond met alle eigenschappen die daarbij horen. Hij was vlug, lenig en had een groot uithoudingsvermogen. Dit vind je nog terug in de hedendaagse Schapendoes. Ook is het een intelligente, zelfstandig denkende hond. Dit houdt in dat het een hond is die behoorlijk wat beweging en afleiding nodig heeft. Als aan deze voorwaarden is voldaan zal hij in huis rustig en tevreden zijn.

Karakter
De grote charme van de Schapendoes is zijn vrolijke en enthousiaste karakter. Ze zijn altijd voor een spelletje te porren en zijn tijdens wandelingen ook niet moe te krijgen. Het is een hele vriendelijke hond zonder gelijk een allemansvriend te zijn. Voor zijn eigen mensen is hij trouw en aanhankelijk. Ook voor kinderen is hij over het algemeen erg vriendelijk. Door zijn temperamentvolle en schrandere aard zijn ze soms wat snel afgeleid tijdens de opvoeding. Ze zijn soms wat eigenzinnig, maar met geduld en een hoop beloningen zijn ze goed op te voeden. Als dank hiervoor krijg je dan een redelijk gehoorzame hond die zijn vrolijke temperament behoud.

Uiterlijke Verschijning
De Schapendoes is een lichtgebouwde, lenige middelgrote hond. De vacht is lang en golvend. Deze bestaat uit een warme ondervacht en een vette lange bovenvacht. De vacht mag niet krullen. De hond heeft een flinke voorpluk, snorren en baard. De hoogte is voor een reu 43 tot 50 cm en voor een teef 40 tot 47 cm. Het hoofd is breed en vlak met een matige groef. De snuit is kort, heeft een duidelijke stop en loopt breed door met een afronding op het eind. De oren hangen vrij en mogen niet vlezig of groot zijn. Ze mogen niet boven de hoofdlijn uitkomen. De ogen zijn rond en bruin met een levendige, vrijmoedige uitdrukking. De schapendoes heeft een normaal schaargebit. De hals mag niet te kort zijn. De does is iets langer dan hoog met voldoende voorborst. De staart is voldoende lang en goed behaard. Hij wordt gedragen in een sabelvorm. De algehele verschijning is van een handige, wendbare herdershond met soepele bewegingen.

Schapendoezen Dayka en Thomasina
Dayka en Thomasina
 Er zijn twee rasverenigingen voor de schapendoes.
en de
Vereniging “De Nederlandse Schapendoes”